Webshop Oblac scoort reviews! Bijna 1 op de 4 klanten schrijft een beoordeling dankzij dynamische QR-codes.

13 mei, 2021 | geschreven door Yosh Schoemaker

Reviews verzamelen als webshop is nog nooit zo belangrijk geweest als anno 2021. Meer reviews = meer vertrouwen = meer verkopen! In samenwerking met de webshop Oblac hebben we een pilot gedraaid om te kijken hoe dynamische QR-codes hier in kunnen bijdragen, met een mooi resultaat!

V.l.n.r.: Bjorn de Vries (QR Link), Yosh Schoemaker (QR Link), Ugur Karadag (Oblac) en Ozan Arslan (Oblac).

Pilot

Samenwerking

Meerdere bedrijven in één gebouw is vaak een recept voor goede samenwerkingen. Zo ook tussen webshop Oblac en QR Link, in onze gezamenlijke periode in de City Post in Zwolle.

Al snel werd duidelijk dat er een mooie samenwerking mogelijk zou kunnen zijn. Oblac wilde graag meer reviews verzamelen voor hun producten, en wij wilde graag onze QR-codes testen en de mogelijkheden ontdekken binnen een webshop.

Tijdens de pilot met Oblac was de belangrijkste vraag hoe ze meer reviews op hun producten kunnen scoren.

Ontwerp

Iets dat we vaker gezien hebben bij webshops is het toevoegen een kaartje bij de bestelling. Hierin wordt meestal de klant bedankt voor zijn aankoop en op een manier gestimuleerd tot het plaatsen van een volgende bestelling, of: het achterlaten van een review.

Zodoende zijn we bezig gegaan met een ontwerp: een kaartje met een klein bedankje en instructies tot het achterlaten van een review, aangedreven met een dynamische QR-code. Na het plaatsen van een review kunnen klanten een gratis product van Oblac claimen als motivatie om daadwerkelijk de beoordeling te gaan schrijven.

Voorbeeld van een kaartje dat bij een bestelling meegestuurd werd.

Inrichting

Vervolgens hebben we de dashboard omgeving voor Oblac volledig ingericht. We hebben een “multilinks” omgeving gemaakt door meerdere links achter één QR-code te zetten. Daarin kunnen we duidelijk aan de klant communiceren hoe hij stapsgewijs de review achterlaat en de beloning kan claimen.

Inrichting van de "multilinks" omgeving na scannen van de QR-code.

Resultaat

Uiteindelijke hebben we de pilot succesvol afgerond maar een prachtig resultaat. Voordat de kaarten werden meegestuurd met bestellingen zat het percentage klanten dat een review achterliet nog op 0%. Met het meesturen met deze kaartjes is dit percentage gestegen naar 23,52%! Dat komt erop neer dat (afgerond) bijna 1 op de 4 klanten een review achterlaat.

Deze reviews versterken de betrouwbaarheid en vindbaarheid van producten en leveren direct meer verkopen op. We zijn blij met dit resultaat, en hopen dat we meer webshops kunnen helpen met (onder andere) het verkrijgen van reviews!

Meer mogelijkheden voor QR-codes en webshops

Naast de geteste meerwaarde uit de pilot met Oblac, zijn er nog een hoop QR-code mogelijkheden te benutten door webshops!

QR-code op een kaartje

De makkelijkste manier om meerdere functionaliteiten uit een QR-code te krijgen is het toevoegen van een QR-code op een kaartje, en die bij de verpakking van een bestelling in te doen (zoals Oblac). Vervolgens kan je via deze enkele QR-code gebruik maken van onze “multilinks”, om meerdere acties achter deze QR-code te zetten. Enkele kansenzijn:

 • Meer reviews scoren:
  • Breng mensen direct naar de review pagina op je eigen webshop of van derden naar een specifieke productpagina.
 • Een kortingscode weergeven:
  • Automatisch verwijzen naar de webshop en de kortingscode alvast toepassen;
  • Verwijder de link eenvoudig wanneer de actie is afgelopen.
 • Nieuwsbrief aanmeldingen verzamelen;
 • Een nieuw product promoten;
 • Betere support/service aanbieden:
  • Direct contact informatie of een contactpersoon beschikbaar stellen.

In de afbeelding XXX zie je een voorbeeld van een pagina waar de gebruiker zou kunnen landen na het scannen.

Scan de QR-code om het in werking te zien!

QR-code op een product

Voor webshops die eigen producten aanbieden zijn er nog meer mogelijkheden voor het gebruik van QR-codes. Zo kan je ook een QR-code op de producten zetten. Deze QR-code kan erg handig zijn: een makkelijkere/betere klantbeleving. Enkele goede toepassingen:

 • Productinformatie
  • was en droog instructies (kleding);
  • Onderhoud instructies (leerproducten);
  • Een aantal recepten (voedingsproducten);
  • Auteursrechten / informatie (boek, media);
  • Etc.
 • Een handleiding;
 • Een echtheidscertificaat.

Heb je na dit artikel gelezen te hebben interesse in (dynamische) QR-codes? Probeer volledig gratis een van onze pakketten uit gedurende een 14-daagse proefperiode!

Waar wacht je nog op?

Connect van offline naar online. Voeg extra kracht toe aan jouw marketing. Verbeter huidige processen en versimpel handelingen. Volledig gratis 14 dagen uitproberen, echt. No strings attached.

14 dagen gratis, daarna vanaf €9,- per maand (excl. btw).

Geen betaalgegevens nodig

Geen automatische verlenging

Uitstekend

Bekijk reviews

QR Link

Wie wij zijn

Blijf op de hoogte!

Gegevens

Vermeerstraat 11b

7731 SM, Ommen

KVK 77202724

BTW NL860933246B01

Juridisch

Privacy statement

Algemene voorwaarden